top of page

Judo is voor iedereen!

Jong geleerd is oud gedaan. Dit geld niet alleen voor judo, maar voor heel veel zaken in het leven. Het is echter geen excuus om niet ergens aan te beginnen. Judo is letterlijk voor iedereen! Door de grote keuze in soorten training leent judo zich erg goed als lichamelijke, maar ook als mentale of zelfs psychische training. Jigoro Kano heeft het ook zo bedoelt! Pedagogisch en didactisch gezien zijn de mogelijkheden eindeloos.

 

Judo als ontspanning, op recreatief niveau:

Vind je het leuk om met anderen te stoeien op een veilige manier? Altijd al iemand willen werpen of juist heel sterk vast willen houden? Met judo houden we ons allemaal aan regels die dit mogelijk maken, zonder elkaar pijn te doen. Het grootste deel van mensen die de judosport beoefenen doen dit als ontspanning op recreatief niveau. Dit wil niet zeggen dat dit minder intensief is. Iedereen kan en mag zelf bepalen hoe hard, of intensief er getraind wordt. Samenwerken met je judovrienden als je technieken oefent en 2 minuten later kijken wie de techniek het beste beheerst in een oefenwedstrijd. Maar ook oefenen voor een hogere band of graad. Je bepaalt zelf wat er voor jou op dit moment het fijnste is. Voor de kleinste kinderen in een grote verscheidenheid aan spelvormen, naar pubers die het liefste flink aan elkaar willen trekken tot papa's, mama's en zelfs opa's of oma's die het liefste bezig zijn met fit blijven en een techniek perfectioneren.

Judo als wedstrijdsport:

Wil je graag kijken of je de nieuwe Mark Huizinga of Annicka van Emden kan worden? Een Olympische medaille winnen? Je begint natuurlijk als recreatieve judoka. Maar ben je benieuwd of je echt zo goed bent? Ook buiten je eigen club of dorp? Met judo kun je op ieder niveau wedstrijden draaien. Er zijn altijd mensen waar je van kan leren. Het kost natuurlijk veel energie en inzet, maar de mogelijkheden zijn eindeloos.

Judo op school:

De laatste jaren is er steeds meer vraag, maar ook aanbod naar judolessen op scholen. Judo wordt dan ingezet als middel om sociale vaardigheden aan te leren en/of te verbeteren. Dit is ook juist hoe Jigoro Kano het bedoelt heeft. Ik ben dan ook blij dat ik hier mijn steentje aan mag bijdragen.

Judo in de zorg:

Judo wordt ook ingezet in verschillende segmenten van de zorg. De JBN heeft een gespecialiseerde opleiding 'Judo in de zorg'. Hier worden judoleraren opgeleid om met speciale doelgroepen te trainen. Denk hierbij aan mensen met psychiatrische of gedragsproblemen. Er is ook de mogelijkheid tot het doen van een cursus specifiek voor het lesgeven aan ouderen. Denk hierbij aan zaken zoals valpreventie of veilig bewegen.

bottom of page