top of page

Jigoro Kano Shihan

Jigoro Kano (28 oktober 1860 – 4 mei 1938) geboren in Mikage in de buurt van Kobe in Japan. Op zijn elfde verhuisd hij met zijn familie naar Tokio. Hier gaat hij vanaf 1877 naar de keizerlijke universiteit waar hij eerst zijn diploma haalt in economische en politieke wetenschappen. Hierna leert hij verder aan de pedagogische faculteit. Hier haalt hij zijn onderwijsgraad en promoveert hij in de filosofie.

 

Jigoro Kano was als kind vaak doelwit van pesterijen. Hij was zelf erg tenger gebouwd en kon zich lastig verdedigen tegen personen die veelal fysiek sterker waren. Als middel om zichzelf te verdedigen besloot hij jiu-jitsu te gaan leren. Dit deed hij aan verschillende scholen (Ryu’s). Kano was echter niet tevreden over de geleerde technieken. Hij vond ze vaak ruw en gevaarlijk waardoor hij regelmatig bont en blauw thuis kwam. Hij kreeg hierdoor zelfs een bijnaam: ‘de pleister’.

Kano selecteerde voor zichzelf een aantal technieken die een tegenstander op een zo vriendelijk mogelijke manier uit konden schakelen. Dit bleek de basis voor judo (zachte-weg). Waarbij ‘do’ ook betekend buiten ‘manier’ (of weg), ‘levenspad’.

In 1882 opende Jigoro Kano op 22 jarige leeftijd de ‘Kodokan’. Dit is de allereerste judoschool. Kano’s streven in deze school was een training voor lichaam en geest. Niet alleen lichamelijke training, maar ook het continu streven naar verbetering van de geest en je eigen persoonlijkheid.

 

Jigoro Kano heeft vanaf het moment dat hij de ‘Kodokan’ opende tot het moment dat hij kwam te overlijden geijverd om judo en sport in het algemeen te promoten als middel om landen (en mensen) samen te brengen.

Hij was onder anderen lid van het Internationaal Olympisch Comité en maakte velen reizen naar Europa. Hij kwam te overlijden op weg terug naar Japan op 77 jarige leeftijd.

bottom of page